Když jsem před několika lety na jedno diskusní fórum vložil první příspěvek o těchto rostlinách, jeden diskutující záhy reagoval "ať sem nestrkám kdejakou zeleninu", což byl jeden z důvodů, proč jsem k diskusím na webech trochu skeptický...
Osobně bych to s tou zeleninou až tak neviděl - řada autorů tyto rostliny řadí mezi koření. Navíc se jedná o víceleté keře, vyšlechtěné do bezpočtu odrůd rozličných barev, tvarů i stupňů pálivosti. Chilli papričkám se věnuje řada pěstitelů a dokonce existují i weby, věnované pouze jim. I když se rodu Capsicum nijak zvlášť nevěnuji, má v mé sbírce určitě místo. Oceňuji u nich především nenáročnost na pěstování a možnost sklidit svou první úrodu po půl roce. Většinou se u nás chilli pěstuje jako jednoletka, ale mám dobré zkušenosti i s jejím přezimováním. Sklizené plody v naší kuchyni našly vždy využití - čerstvé i sušené.