Stárneme příliš rychle, moudříme však pozdě

Coffea robusta

   I když jsem se už mnohokrát setkal s tvrzením, že robusta je káva kvalitnější či dokonce vzácnější, než arabica, odborná literatura sděluje něco jiného. Robusta se pěstuje především tam, kde se arabskému kávovníku nedaří a protože dosahuje menší kvality, byla vyšlechtěno i několik kříženců s cílem získat lepší a zároveň méně náročné odrůdy. I její cena je na světovém trhu nižší a tak se často můžeme setkat v obchodech s mícháním obou druhů (někdy i více) v různém poměru.

  Mým cílem bylo vyzkoušet, jak tento méně náročný druh bude prosperovat v mých podmínkách. Semena robusty jsem získal v roce 2012 od pana Kolečkáře, klíčivost byla 100%. Růst je o něco pomalejší, než u standartní arabiky, citlivost na změny vlhkosti se zatím zdá být znatelně nižší. Zatím tedy tento druh splňuje mé očekávání, i když přes zimu také dost opadává. Výhony jsou oproti arabice vytáhlejší. Na jaře 2016 poprvé vykvetla. Vzhledem k nedostaku místa jsem se rozhodl v roce 2017 tuto rostlinu dále nepěstovat.

© 2013 Všechna práva vyhrazena. (TUR)

Vytvořte si web zdarma!Webnode