Stárneme příliš rychle, moudříme však pozdě

Výstavba subtropického skleníku

02.11.2016 20:05

Na konci této sezóny jsem konečně "dozrál" k dalšímu významnému kroku - výstavbě hlavní pěstírny, kterou chystám postupně již několik let. Díky velké svažitosti pozemku bylo nutné postupně "vyrubat" ve skalnatém terénu prostor a následně jej zabezpečit opěrnou zdí ze ztraceného bednění. Tato akce mi zabrala celé tři roky volného času a vznikl tak prostor o velikosti 3 x 12m za současným zimovištěm.

Tento prostor mi po další dvě sezóny sloužil na letnění části rostlin, především citrusů. Tomu tak mělo být ještě nějakou tu dobu, ale díky velmi výhodné nabídce jedné firmy na dodávku polykarbonátu, která se neodmítá, se vše nějak urychlilo. Během tří týdnů tak proběhla výstavba dřevěné konstrukce střechy a přední stěny, instalace dveří, polykarbonátu, vyplnění a izolace otvorů mezi krovy a instalace elektrických rozvodů. Polykarbonát je 4komorový tl. 12mm. Při náhlém ochlazení na -6°C byla ráno uvnitř teplota +2°C i když ještě nebyly dokončeny všechny výplně.

Nyní bude třeba vychytat teploty v jednotlivých místech a podle toho umístit a nastavit termostat s vytápěním. Na jaře se začnu věnovat optimálnímu způsobu větrání prostor podle teploty a sluneční intenzity.

© 2013 Všechna práva vyhrazena. (TUR)

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode