Stárneme příliš rychle, moudříme však pozdě

První výraznější oteplení

20.03.2017 12:33

  Letošní březen přinesl poměrně brzy jarní počasí, což bylo v novém skleníku možné ihned pocítit. Teploty velmi často stoupají přes den ke 20°C, díky čemuž lze přes den větrat. Po otevření tří menších otvorů u stropu mezi krovy zmizela během dvou dnů přebytečná vlhkost, nakumulovaná uvnitř během zimy. K přemnožení plísní tak vlastně téměř vůbec během mrazivých měsíců nedošlo.

  Podařilo se mi rostliny postupně zkontrolovat, ostříhat a přihnojit dlouhodobějšími hnojivy. Během prohlídky byly zjištěny i negativní následky velkých mrazů, především tento způsob zimování nezvládla Eugenia uniflora a Anonna cherimoia. Částečné poškození vykázalo Psidium cattleianum (jako každý rok), Syzigium jambos, jedna z opuncií, Citrus limonia, Citrus paradisi Star Ruby a dva další citroníky. Nějaké další škody se ale jěště určitě během jarního probouzení objeví. Přibližně polovina citrusů, marhaníky, fíkovníky a Musa basjoo naopak velice pěkně raší.

  Během zastřihování rostlin byly také sklizeny z většiny citrusů stále dozrávající plody. Největší úrodu jsem sklidil u pomerančovníku Cotidiana (23 plodů) a klementinky Marisol (44 ks malých a málo šťavnatých). Plody jsou ještě ponechány na C. meyerii, citroníku Sorrento, C. kinokuni a Chinottu.

© 2013 Všechna práva vyhrazena. (TUR)

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode