Stárneme příliš rychle, moudříme však pozdě

Udržení teplot v novém skleníku během mrazů

21.01.2017 16:08

  Každý majitel  nového skleníku se záhy po jeho dokončení začné potýkat s řešením co nejvhodnějšího a nejúčinějšího vytápění v období poklesu teplot pod nulu a naopak v teplém období musí dobře pořešit větrání. Jelikož jsem stavbu dokončil narychlo při prvním ochlazení v listopadu, bylo jako první nutné vysledovat tepelné vlastnosti skleníku. Provedl jsem tedy měření teplot v různých částech a výškách a při prvních poklesech teplot pod bod mrazu zjišťoval tepelné vlastnosti celé stavby. Vše vypadalo velice příznivě, když při nočních poklesech na -4°C teploměry zaznamenaly nejnižší teplotu +3°C.

  Do nejchladnějšího rohu jsem se rozhodl umístit termostat s čidlem, kde byla nastavena teplota spouštění dvou teplovzdušných ventilátorů na +2°C. Do prvního většího ochlazení jsem nezaznamenal, že by se spustily. S příchodem první letošní zimní vlny mrazů (naměřeny teploty až -23°C) postupně začalo docházet k prochlazování vnitřních prostor a ventilátory přestaly v noci vytápění zvládat. Teploměry tak zaznamenávaly k ránu pokles na -1°C, zemina v květináčích a voda v konvích ale nezamrzala. Velmi tomu napomáhalo alespoň občasné oteplení k nule přes den.

  Daleko větší problém ale přišel se současnou dlouhotrvající studenou vlnou, kde sice noční teploty klesají "pouze" na -13°, ale i přes den intenzívně mrzne a málokdy vyjde slunce. Došlo tak k postupnému namrzání stěn i polykarbonátů a tvorbě stále větších námrazků. Nepomohla ani instalace třetího teplovzdušného ventilátoru s vlastním termostatem. Ten byl umístěn do středu skleníku a zpravidla se spouštěl v mezidobí, kdy netopily oba krajní. Na některých rostlinách začaly být viditelné známky omrznutí, především na mladých výhonech a malých plodech. Naopak ale některé druhy citrusů začaly tvořit poupata!

   I za cenu zvýšení provozních nákladů jsem se rozhodl zvednout teplotu na termostatu na +4°C a zapojit na něj všechny tři ventilátory. Teplota se tak drží sice nad nulou, ale dochází ke stékání tající vody u ventilátorů a ke tvorbě vrstvy namrzajícího ledu u stěny skleníku. Vzhledem k nízkým teplotám a proudění vzduchu ventilátory jsem zatím nezaznamenal větší vznik plísní. To očekávám až s příchodem oteplení a táním nakondenzované vody v celém prostoru :-(. Letošní škody na rostlinách budou asi poněkud větší...

 

© 2013 Všechna práva vyhrazena. (TUR)

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode